This is alternative content.

dzisiaj jest: 3 lutego 2023. imieniny: Błażej, Hipolit, Oskar
flaga Polski 

This is alternative content.

SCODROKI
SCODROKI ATAKUJĄ RYNEK

SCODROKI ATAKUJĄ RYNEK 

Historia cała o zawichojskich rogalach  

         Dnia 12 kwietnia br. w Urzędzie Marszałkowskim w Kielcach odbyło się posiedzenie Rady ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego, które otworzył i prowadził Przewodniczący Rady - Janusz Śledziński. Obecni byli również: członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego -  Piotr Żołądek, Dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska - Janusz Śledziński oraz dyrektor Agencji Rynku Rolnego w Kielcach - Maciej Giermasiński.

Wyłonione w konkursie w roku 2010 trzy produkty z województwa Świętokrzyskiego zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych przez Radę ds. Produktu Tradycyjnego i Regionalnego Województwa Świętokrzyskiego.

         Jednym z tych produktów są scodroki wypieczone w Cukierni Maspek . Są to niewielkie drożdżowe rogaliki wykonane według starej, bardzo prostej   i w pełni ekologicznej receptury. Tym wypiekiem co bogatsze i bardziej "szczodre" gospodynie częstowały małe dzieci, które biegały po scodrokach   i składały domownikom noworoczne życzenia.  

         Jednym z wymogów regulaminowych konkursu przeprowadzanego od 2000 roku jest, aby tradycja produktu była starsza niż 30 lat. Spełnienie tego kryterium, jakość i smak wypieku oraz przygotowana reklama okazały się na tyle skuteczne, że nasze scodroki zdobyły trzecie miejsce. Należy uznać to za duże osiągnięcie, ponieważ do konkursu rozegranego w Tokarni pod Kielcami w maju 2010 r. zgłoszono, aż 42 produkty.  

         W tym roku zaprezentowałyśmy scodroki w Sandomierzu przy okazji 12 edycji Śniadania Wielkanocnego na Zamku Kazimierzowskim.

 

Maria Sudół.